Защо е важен мърчандайзинга за вас?

Публикувана от Сияна 14/07/2017 0 коментар(а)

Живеем в свят, в който потребителите са капризни и трябва да ги стимулираме по всеки възможен начин, за да купят нашите продукти. Оказва се, че подредбата на продуктите на рафтовете във Вашия магазин е много важна, защото според начина на подредба Вие може да фокусирате вниманието на потребителите към конкретен продукт. Ако не сте се замислили за подредбата на Вашите продукти, вниманието на потребителите може да се спира по-често на не толкова перспективни продукти, отколкото на продуктите, които знаете, че са по-желани. Във ваши ръце е да промените това, но нека първо да изясним какво е мърчандайзинг.

 

Защо е важен мърчандайзинга - маркиращи клещи


Какво е Мърчандайзинг? 


Мърчандайзинга представлява съвкупност от техники, които целят да повишат продажбите на определен продукт. 
Мърчандайзинга намира приложение при изграждането на облика на даден продукт или производител. Това спомага за по-траен спомен за продукта у купувача. Тъй като в магазините определени продукти имат точно отредено място, е много важно тези продукти да са подредени по-възможно най-добрия начин. Мърчандайзингови политики може да се организират на различни нива като национално ниво, в определен търговски канал или конкретно за определена верига магазини. 


В мърчандайзинга също така се включват определени рекламни материали, които се поставят по рафтове и витрини на магазините, за да привлекат вниманието на потребителите. Всеки предприемач знае, че рекламата е много важна и дори един малък елемент като кратък рекламен текст близо до продукта може да привлече вниманието на потребителя и дори да доведе до покупка. Все пак за да купят, потребителите първо трябва да намерят продукта Ви в магазина, а колкото по-лесно е това намиране, толкова по-добре. 


Стратегически и тактически мърчандайзинг


При изграждане на мърчандайзингова стратегия е добре да се съсредоточим в 2 посоки.  
Стратегическия мърчандайзинг е насочен към по-дълъг период от време. Той включва основните правила, които сме съставили за подредба на нашите стоки. Също така стратегическия мърчандайзинг може да се погледне и като централна политика на фирмата, която урежда организацията на продуктите по магазините, без да взима под внимание локални промоции. 


Тактическия мърчандайзинг е насочен към сезонни и локални промоции или лансиране на нови продукти. При него се концентрираме върху определен продукт и преценяваме какво да направим, за да изпъкне този продукт в очите на потребителите. Например при тактически мърчандайзинг може да се използват малки рекламни лепенки или картончета, които да сочат към продукта, с надпис от рода на „Само сега с 10% отстъпка“. Целта е да се привлече вниманието на потребителя към точно определен продукт, обект на промоция или друго. 


Задържане на постигнатите резултати


След като вече сте разбрали, че определена конфигурация и подредба на продуктите работи за Вас, също е от значение и да задържите този успех за по-дълго време. Ние ще Ви покажем някой неща, върху които да се концентрирате. 


Първо, трябва да се постараете да осигурите максимално излагане на стоките си пред потребителите в магазина. Важно е те да виждат вашата марка и опаковката на вашите продукти колкото се може повече време, за да се запази в съзнанието им. 


Второ не трябва да допускате вашата стока да се изчерпа в магазина. Независимо колко сте се постарали да организирате подредбата и какви рекламни материали сте използвали, ако стоката Ви я е изчерпана, няма как да се продава. 


На трето място трябва да се постараете рафтовете с вашите продукти да не се опразват. Тук имаме в предвид постоянно да се попълват празните места, за да се запазва вида на витрината. 

Последно, но не по важност е да не допускате повредени и транспортни опаковки по рафтовете. Повредената опаковка е много вероятно да отблъсне клиента, дори до нея да има същия продукт със здрава опаковка. Също така ако оставите продуктите си в техните транспортни опаковки(кашони, касетки и др.) това създава лошо впечатление от потребителите и може да не оценят Вашия продукт както подобава. Също така ако продукта се остави в транспортната опаковка е възможно елементи от опаковката на продукта да не са видими за потребителя, като по този начин губим вниманието на клиента. 


Когато имате промоция на даден продукт може да ги отличите със специален стикер. Залепето го на видно място върху опаковката, като Ви препоръчваме стикера да е с големи букви и цветово да се отличава от опаковката. За целта може да използвате маркиращи клещи, с които да направите целия процес бърз и лесен. Разгледайте нашите видове и марки маркиращи клещи и изберете подходящите за кампанията. 


Надяваме се да от тази статия да сте разбрали защо мърчандайзинга е важен за Вашия бизнес и за кои неща да внимавате, когато организирате своята мърчандайзингова политика. Много важно в бизнеса е как потребителите възприемат Вашия продукт и една добра подредба с фокус върху най-продаваните продукти може да помогне много.  

 

Напишете коментар