Рекламната психология - на границата между науката и изкуството

Публикувана от Сияна 01/12/2017 0 коментар(а)
Ако до скоро рекламата е била информативен метод за показ на нов продукт, пред дадена аудитория, то днес рекламата се намира на границата между науката и изкуството. Успешната реклама осигурява на потребителят  полза, която предварително е поискана. С интригуващи изображения, ясни изречения носочени към действеие и въздействие, основната цел на рекламата е да продава.
 
Ще ви представим няколко  психологични тактики при изработването на вашата бизнес реклама. Независимо дали ще рекламирате онлайн, ще правите проектирате флаери, визитки, календари, а защо не и рекламно тиксо? В тази статия  ще разгледаме 3 елемента който трябва да присъстват във вашето съдържание и как правилната им употреба би дала положителни резултати.
 

Изображения

 
Какви типове изображения трябва да използвате? Идеалните характеристики обикновено варират в зависимост от вашия продукт. 
 

Тактика 1: Поставяне на изображенията отляво.

 
Когато създавате рекламата си, трябва да разгледате пространственото позициониране на изображения и текст. Тези елементи трябва да съвпадат с анатомията на визуалния ви път. Научно доказано е, че разположението на изображенията и графиката отляво се възприема по-бързи и по-добре от човешкото око.
 
Изображения при рекламната психология
 

Тактика 2: Показване на продуктите за насърчаване на психичното взаимодействие.

 
Една от основните цели на рекламата е насърчаването на потенциалните клиенти към действие. Изобразявайте продуктите си, така че да насърчават психично взаимодействие. 
 
Изображения при психологията на рекламата
 
Научно изследване доказва, че участниците са по-склонни да закупят чашата, когато дръжката е насочена надясно (към доминиращата ръка на повечето хора). Реклами използващи засилена сумилация, караща хората да си визуализират продукта, води до по-големи намерения за закупуване. Гледната точка винаги е от значение! С увеличаването на размера на умствените взаймодействия, в повечето случаи изображенията ще направят продукта ви по-привлекателен.
 
Разположете отвора на продукта си към зрителя
 
Изображения за рекламна психология - рекламно тиксо
 
Извадете продукта от опаковката му
 
Изображения в психологията на рекламата - рекламно тиксо
 
Покажете на зрителя, че продукта има значение за вас.
Изображения - психология при рекламата
 

Думи

 

Тактика 3: Увеличаване на думите, които изразяват емоция

Изображенията предизвикват емоция. Думите са различни. За да изпитат емоционална реакция, хората трябва да дешифрират, да разкрият символиката в дадено послание.
 
Като се има предвид това символично естество, може ли формулировката да играе роля в емоционалното въздействие? Изглежда, че може. Чрез увеличаване на размера на повърхността на вашия текст - особено емоционални думи - ще подобрите емоционалното въздействие на тези думи. Ако имате за цел да привлечете максимално вниманието на потребителя към цялата реклама, отделете повече пространство за текст. С увеличаването на размера на текстовата повърхност, повишавате вниманието по-лесно и въздейтвате по-силно.
 
Продуктова фотография - психология в маркетинга
 

Бранд/лого

Вашето лого или марка е друга неразделна част от реклама. В този раздел ще научите как да подобрите възприемането му.
 
Тактика 4: Позициониране на бранда
 
Когато хората преглеждат вашата реклама, изпълнена с изображение, лявото им полукълбо подсъзнателно ще обработва съдържанието вдясно (и те ще развият благоприятен отговор към тази информация). Ето защо трябва да поставите марката си вдясно.
Възползвайте се от това правило при  проектирането на рекламен банер, рекламно тиксо, флаер, визитка, календар и други.
 
Продуктова фотография - поставяне на лого - психология в маркетинга - рекламно тиксо
 

Рекламни визуализации

Шрифтове

Никога не пренебрегвайте шрифтовете си. Визуалните характеристики в шрифтовете могат да предизвикат определени емоции в зрителите. При определяне на подходящия за вас шрифт имайте предвид три основни характеристики:
 
Линия - структурен елемент на писмо
Тегло - Ширина на отделна буква
Ориентация - Пространствено позициониране на писмо
В идеалния случай тези визуални характеристики трябва да съответстват на концептуалните характеристики, които искате да предадете във вашия продукт. С други думи, оптималният шрифт ще бъде семантично съгласуван с продукта, който рекламирате.
 

Тактита 5: Използване на красиви шрифтове

 
Много от текстописците споделят, че дългите тънки шрифтове изглеждат по-красиви. Всеки има предполагаемо понятие за красота - какво е и как изглежда. В повечето страни (особено в САЩ) красивите хора са високи и тънки. Това е "стандартът" за красотата.
 
Ето затова използването на Типичните петна, които са по-леки (с ширина и дебелина на удара), се разглеждат като деликатни, нежни и женствени, докато по-тежките шрифтове са силни, агресивни и мъжки. Ако искате да изберете красив шрифт, тогава включете визуални характеристики, които са свързани с концепцията за красота. С други думи, изберете шрифтове, които изглеждат високи и тънки.
 
Да предположим, че рекламирате диетичен план. Ако искате да съобщите, че вашето решение ще накара хората да се почувстват красиви, тогава използвайте дълги тънки шрифтове.
 
Шрифтове при рекламата - психология в маркетинга - рекламно тиксо
 
Ако искате да придадете яснота и сила с вашето послание, употребата на широки букви би била по-добрият избор. 
 

Тактика 6: Използване на неясни шрифтове, за придаване на уникалност

 
Да предположим, че вашият продукт е уникален, отличителен или луксозен. Или може би пазарът е претъпкан. И вие искате да се откроите от конкурентите. Вашият шрифт трябва да съответства на усещането за уникалност.
 
Продуктова фотография - психология в рекламата - рекламно тиксо

 

Цветовете и тяхната символика

 
Подобно на шрифтовете, цветовете също съдържат семантични качества. С течение на времето започваме да приписваме определени качества на определени цветове.
Цветните теоретици вярват, че цветът влияе върху познанието и поведението чрез научени асоциации ... Когато хората многократно срещат ситуации, при които различни цветове са придружени от конкретни преживявания и / или концепции, те формират специфични асоциации на цветовете.

 

Тактика 7: Използване на червеният цвет

 
Червеното винаги привлича вниманието. Това го прави най-полезният цвят в палитрата на рекламодателя. Червеното е топъл цвят, който е свързан с любов, страст, сила, енергия, възбуда и интензивност. То също така предизвиква отрицателни емоции и е свързано с опасност. Този цвят засяга хората на физическо ниво чрез увеличаване на сърдечния им ритъм и дишане. Производителите на храни и ресторантите често използват този цвят, тъй като те също могат да накарат хората да се чувстват гладни. Много рекламодатели внимателно използват този цвят и го балансират с бяло, кафяво или дори синьо.
 

Тактика 8: Използване на синият цвят

 
Често пъти синият цвят се  свързана с небето и морето, които означават откритост. Фирмите производители на интериорен дизайн често използват синьо, за да създадат  спокойна атмосфера. Синьото означава  чистота, логика, зрялост, прозрачност, доверие, интелигентност и грижа. Опаковането на бутилки с минерална вода, пасти за зъби, вода за уста, дезодоранти, студени напитки и лекарства често използват нюанси на синьо, за да убедят клиентите, че продуктът ще ги освежи, пречисти и съживи. Той е почти универсално използван, с няколко изключения, като продукти, свързани с храни. Тъй като синьото потиска гладния шофьор, то често се използва при маркетингова диета и продукти, свързани с фитнес.
 

Тактика 9: Използване на зеленият цвят

 
Зеленият цвят винаги е свързан с живота и природата. Това е и цветът на парите. Тази комбинация го прави идеален за финансови и застрахователни компании. Хората се движат напред, когато сигналът за трафика става зелен, поради което го свързват с растеж и напредък. Той също така символизира спокойствие, баланс, регенерация, изцеление, изобилие и свежест. Използването на зелен цвят може също да убеди клиентите, че правят правилния избор при закупуването на продукт или услуга.
 

Тактика 10: Използване на оранжев цвят

 
Оранжевото е по-малко агресивен заместител на червеното. Също така е енергичен, топъл и положителен цвят като червено; обаче, за разлика от червеното, то няма никакви конотации на опасност. Това го прави популярен цвят за заведения за бързо хранене, производители на играчки, увеселителни паркове и развлекателни продукти.
 
Други често използвани цветове включват лилаво за луксозни продукти, като дизайнерски бижута, художествени галерии, курорти и ресторанти от висок клас. Розовото е женски цвят и често се използва за пускане на пазара на бельо, козметика, парфюми и други продукти. Среброто и златото, които са неутрални по пол, се използват и за означаване на престиж. Много луксозни автомобили, включително Jaguar, използват сребро, за да предадат изключителност.
 
Дотук обсъдихме, как изображенията, думите и тяхното разположение влияят върху зрителя.  Положтелните шрифтове и символиката на цветовете. Независимо дали ще популяризирате бранда си чрез медия, радио, интернет страници, рекламни канцеларски материали или ще придадете цялостен  завършек и гласност на продуката си с рекламно тиксо, помислете за посланието което искате да оставите на вашите клиенти. Представихме ви някои от тактиките на много от маркетиговите специалисти, които използват рекламната психология в своята работа. Защото както вече казахме рекламата е на границата между науката и изкуството.

Напишете коментар