15 бизнес съвета за всеки млад предприемач – първа част

Публикувана от Сияна 17/10/2017 0 коментар(а)

Най-големият проблем, които откривателите и собствениците на малък бизнес имат е, че са експерти в своята дейност, но са още аматьори в ефективното ръководене на бизнес. Това обикновено ги препъва рано или късно. 


Не позволявайте това да се случи с вас. Признайте пред себе си, че не знаете това, което не знаете. Ние сме компания, която предлага рекламно тиксо и в ежедневието си комуникараме с малки и средни бизнеси, както и с международни компании. Вижте нашите 15 съвета, които гарантирано ще Ви помогнат в напрегнатите моменти при управление на бизнес. 

 

15 бизнес съвета за млади предприемачи
Винаги бъдете сигурни, че имате и че ще имате достатъчно пари в банката


Това е правило, което винаги трябва да спазвате. Най-често срещаният проблем сред бизнеса е, да се вложат всички пари в нещо и в един момент да се окаже че нямате налични пари за да работите. Ако знаете, че ще имате проблем с входящите парични потоци или с ликвидността, направете всичко възможно за да го разрешите още сега. 


Никога не е рано да уволните лош служител


Просто никога не е. Само бъдете сигурни, че проблема е в служителя, а не във Вас(виж следващия абзац). 
 

Най-вероятно Вие сте проблемът


Като амбициран служител, подготвящ се за мениджър, бях изпратен на преквалификационна програма от работното ми място. Най-важната концепция, която научихме, бе, че 90% от всички проблеми във фирмата са проблеми на мениджмънта. Когато нещата не вървят добре, първия човек, към който трябва да погледнете, е този в огледалото. 
 

Грижете се за звездите си


Това се отнася за всяка компания, голяма или малка. Цената на това да загубите един от най-добрите си служители е огромна. Въпреки това, бизнес лидерите рядко отделят времето, за да са сигурни, че топ служителите им са добре мотивирани, предизвикани и адекватно компенсирани. 


Вашите служители не са Ви роднини


Вашите служители не са децата Ви, Ваши персонални асистенти и т.н., така че не злоупотребявайте с тях или в последствие ще съжалявате. 


Научете се да казвате „Да“ и „Не“ 


Двете най-важни думи, които имате на разположение в бизнеса, са „Да“ и „Не“. Научете се да ги употребявате често, при това решително. Най-важната причина да се фокусирате върху това, което прави компанията Ви, е за да знаете всички неща, които тя не прави. 


Вслушвайте се в своите клиенти


Много малко предприемачи оценяват мнението на своите клиенти, въпреки че тяхната обратна връзка и мнение са информация от критическо значение. Това е най-значимата информация, която може да получите, защото не се чудите какво искат клиентите, те сами предоставят тази информация. 


Научете две думи: Меритокрация и непотизъм 


Първата е начина, по който трябва да ръководите организацията – с признаване, възнаграждаване и компенсиране, базирани единствено на възможности и постижения. Втората е начина, по който не трябва да ръководите организация – като си избирате любимци и не признавате постиженията на другите. 


Ръководните принципи, които сте решили да следвате са много важни за бъдещето на Вашата организация. Не подценявайте служителите си, не забравяйте да ги окуражавате и цените, когато са заслужили, но и да им показвате къде грешат. Не пропускайте втора част, в която ще Ви разкрием останалите ни ценни съвети. 

 

Напишете коментар