15 бизнес съвета за всеки млад предприемач – втора част

Публикувана от Сияна 17/10/2017 0 коментар(а)

В първата част Ви разкрихме някои фундаментални бизнес съвети, във втората част ще се опитаме да продължим там, откъдето сме започнали с цел да Ви помогнем да се издигнете в своята област като успешен млад предприемач. 


Знайте кога да сте и кога да не сте прозрачни 


Прозрачността понякога помага, но и по някога вреди. Има си време, когато да се отворите и да споделите каквото е за споделяне, но има и време, когато да замълчите. Трябва да знаете кога и с кого може да се отпуснете да говорите и с кого да си замълчите. Това идва с опита. Впускайте се в разговори с различни хора, изучете поведението им и опитайте да запомните с какъв тип хора може да разговаряте повече и кои хора предпочитат кратко, ясно и точно. 

15 бизнес съвета за млад предприемач 2 част


Доверявайте се на интуицията си


Тази фраза се повтаря много често, но малко хора я разбират. Тя значи, че вашите собствени инстинкти са изключително полезни при вземането на решения. Много често си казваме със съжаление „Знаех си, че това е лоша идея“. Ключа е да знаете как да използвате инстинктите си. Просто седнете, замълчете и се вслушайте в себе си. Повечето пъти онзи глас отвътре ще е прав. 


Научете се да четете и да пишете ефективни договори


Знаете израза „Добрата ограда прави добри съседи“. Същото е и с бизнеса. Колкото по-ефективни са договорите Ви, толкова по-добри бизнес отношения ще имате. Когато имате ясни разграничения къде свършват отговорностите на едната страна и къде започват отговорностите на другата е много по-лесно и за двете страни да работят ефективно. 


Ръководете бизнеса си като бизнес 


Много млади предприемачи ръководят бизнеса си сякаш е продължение на личните им финанси. Лоша идея. Много лоша идея. Конструирайте правилната бизнес организация и я дръжте разделена от личния си живот. По този начин едното не може да влияе на другото. Старайте се да има ясно разграничение, не носете проблемите от вкъщи във фирмата и обратно. Така и семейството и служителите Ви ще са по-доволни. 


Запознайте се в детайли с финансите си


Ако не знаете своите приходи, разходи, капиталови изисквания, печалби(брутни и нетни), дълг, паричен поток и ниво на данъците Вие си просите сериозни проблеми. Във всеки един момент трябва да имате идея как се движи бизнеса Ви, накъде се движи и как да подобрите състоянието му. Няма как да се възползвате от възникнали възможности, ако не знаете състоянието на фирмата си. 


Не знаете нещата, които не знаете


Смирението е много силно оръжие за лидери в диапазона от нови предприемачи до изпълнителни директори на компании от Fortune 500. В повечето пъти ще съжалявате, че си мислите, че знаете всички отговори. Не се поддавайте на заслепяването от първоначалния успех на фирмата, все още има въпроси, които още дори не сте си задали, а какво остава за отговора им. Проучвайте нещата, които все още не знаете, постарайте се да предвидите всички възможно изходи от една ситуация и все пак имайте в предвид, че няма как да знаете всички отговори. 


Зад всяка фалирала компания стоят дисфункционално, заблудено или некомпетентно ръководство. Иронията е, че никои от тях не са имали и най-малката идея, че това е било така, когато са управлявали. Най-тъжното е, че повечето от тях все още нямат. Не бъдете един от тях! 


Запомнете и нещо много важно „Човек, който спира рекламата за да спести пари, е като човек, който спира часовника за да спести време“ (Хенри Форд). Рекламата е много важна за Вашия бизнес и трябва да се стараете колкото може повече неща във Вашето производство и пакетиране да имат рекламен елемент. Ние от Тиксо-ленти можем да Ви предложим рекламно тиксо, с което да облепяте кашоните си при пакетиране. Така бранда Ви е върху кашона, независимо какво е напечатано на самия кашон. 

 

Напишете коментар