Кога е създадено тиксото?

Публикувана от Сияна 17/01/2017 0 коментар(а)

Английската дума „scotch“ (тиксо), преди всичко означава „шотландци“, „шотландски“. Така наричаме и уискито. Когато казваме „scotch“ ние обикновено имаме предвид самозалепващо тиксо лента.
Сега да разгледаме историята на изобретяване на тази самозалепваща лента и нейното шотландско наименование. 

 

История на опаковъчното тиксо

 

 Ще започнем с това, че тиксото не е било изобретено от шотландец и дори това не се е случило в Шотландия. Скоча е бил изобретен в Америка. 

През 1923 г. един млад човек на име Ричард Дрю (Richard G. Drew ) работил в малка компания, занимаваща се с производството на шкурка. В компанията Minnesota Mining ( сега името на тази компания е съкратено до 3М) той работил като лаборант. Наистина, на изследователите на 3М се наложило да усвоят нови видове дейности, да разработят водонепроницаеми покрития, експериментирайки с целофан.  
Първата тиксо лента в света е направена от каучук, смола и масло, на основата на целофан. Тиксото било водоустойчиво и издържало на широк температурен диапазон.

Впрочем, първоначално самозалепващата лента била предназначена за запечатване на опаковки за храна, използвало се като
опаковъчно тиксо. Тиксото се използвало предимно от хлебари, бакали и месари.
Но хората, които са били принудени в периода на Великата Депресия, сами са измислили стотици нови способи за прилагане на тиксото на работа и у  дома: от запечатване на пакети с дрехи до съхраняване на счупени яйца. Тиксото намира приложение в залепването на скъсаните страници на книги и документи, счупени играчки, залепвали са прозорците за изолация през зимата и дори скъсани банкноти.

В 1932 година мениджъра по продажби Джон Борден (John A. Borden) измислил да допълни рулото скоч с вградено острие, което съществено облекчило използването му.
 Някои други подобрения и разширяване асортимента на използване настъпили през 1945 г., 1961 г., 1995 г. и 1997 година. 

Към днешна дата, семейството на 3М лепящи ленти значително се увеличи. На пазара има различни видове опаковъчно тиксо, рекламно стреч фолио, рекламно тиксо, стреч фолио, хартиено тиксо и т.н.

 

 

Напишете коментар