Как да изберем подходящата цена на продукта ни в няколко лесни стъпки

Публикувана от Сияна 20/07/2017 0 коментар(а)

Цената е първото нещо, което повечето клиенти поглеждат, когато преценят дали да купят или да не купят нашите продукти. Това превръща правилната цена трамплин към по-високи продажби. В тази статия ще се опитаме да Ви запознаем с някои принципи, които според нас биха Ви били полезни при определянето на Вашите цени. 
 

Запознайте се с аудиторията


Трябва да знаете в кой ценови сегмент е Вашата аудитория. За целта е добре да прецените какви други продукти купуват клиентите и в какъв ценови диапазон варират покупките им. Това ще Ви даде представа колко е платежоспособността на потребителите и какви са границите, в които може да определяте цената си. Ако цената Ви е прекалено висока, дори и да искат, потребителите не могат да си позволят да закупят Вашия продукт, а ако цената е прекалено ниска и не може да произвеждате и/или дистрибутирате продукта си достатъчно бързо, ще се стигне до недостиг на Вашите стоки по рафтовете. А такъв недостиг е крайно нежелателен. Цената не трябва да е нито много висока, нито много ниска, цената трябва да показва ценността на Вашата стока за потребителя и тук идва и следващия ни съвет. 


Разликата между ценност и цена


Нека първо дефинираме някои понятия, които ще използваме след малко. За ценност се приема положителния ефект, който потребителят субективно възприема, когато се запознае със стоката Ви. Потребителят преценя как може да употреби стоката и с какво би могъл да я замени и на базата на това преценя дали стоката си заслужава. Цената е числото, което ние поставяме на етикета. Това е нашата преценка за ценността на продукта ни и ако нашата оценка и оценката на потребителя се разминават, тогава ще имаме проблеми. След като в началото определихме ценовите възможности на нашия целеви сегмент, тук е добре да определим и техните предпочитания и основните решения, които им носи продукта ни. Може да сме заложили продукта да решава една задача, но потребителите да са намерили друго приложение. Точно това трябва да разберем, за да определим колко ценен е за потребителите нашия продукт – има ли заместители и ако има на какви цени са те. Защото когато потребителите сравняват продукти, които възприемат като сходни, в повечето пъти се вглеждат в марката и цената. Ако притежаваме известна марка добре, но ако марката ни все още е неизвестна и си пробива път сред публичното пространство, нашият коз е цената и то цена, която потребителят да възприеме като разумна. 


Качество и цена – някой особености 


Спомняте ли си последния път, в който влезнахте в магазин, за да си купите продукт, за който не бяхте особено запознат. Най-вероятно в главата Ви в момента се прокрадва спомена за последния път, в който бяхте до даден магазин и сравнявахте продуктите. Замислете се как определяхте кой продукт е по-добър от другия. В повечето случаи, когато марките не са ни известни, гледаме цената на продукта и оценяваме качеството по тази цена – по-висока цена равно на по-високо качество и обратно. Накарахме Ви да си спомните това, защото искаме да Ви докажем, че ниската цена не винаги ще привлече клиенти към Вашия продукт. Независимо, че Вие сте се старали да оптимизирате работния си процес, така че да произвеждате на много по-ниска цена от конкурентите, точно тази ниска цена може да създаде впечатление у потребителите, че цената е ниска в следствие на ниско качество на продукта. Когато поставяме цената на нашия продукт трябва много да внимаваме да не допуснем такова впечатление у нашите клиенти. Те трябва да са сигурни, че купуват нещо качествено, а в повечето случай малко по-високата цена им дава уверението „По-скъпото е по-хубаво“. 


Общото между тези 3 принципа са потребителите. Виждате, че във всеки принцип засягаме потребителите и това е, защото те трябва да са Вашия фокус. Трябва да знаете какво искат и да им го предложите, трябва да предположите от какво биха имали нужда и по този начин да създадете потребност. Колкото повече знаете за своите потребители, толкова по-добре може да се адаптирате към тях, а при по-добра адаптация следват и по-добри бизнес резултати. 
След като вече сте избрали цена, е важно как потребителите ще разберат цената Ви. Етикетите върху опаковките са традиционно средство за информиране и потребителите са свикнали да ги търсят. Ние от tikso-lenti.com можем да Ви предложим голям набор от
едноредови и двуредови маркиращи клещи, чрез които избраната цена ще краси опаковката на продукта Ви.

 

Напишете коментар